Tuesday, December 30, 2008

Boycott Israel 2

Malam semalam aku join 1 conference yg kebanyakan mereka adalah
pelajar2 KMB. Aku diajak oleh wan untuk join conference tu.
Mulanya ade ammar yg dianggap sgai lead kat situ.
Dia antara yang pengetahuan yang agak luas dalam agama antara kesemuanya disitu.
Tapi malangnya kejap jer die ade, sebab kom die ade prob...
Perbincangan tetap diteruskan...
Isu, pasal kekejaman Israel laknatullah.
Apa yg boleh kita buat sbgai seorang student di Malaysia untuk membantu muslim2
di Palestin yang saya kira mereka sesungguhnya betul2 dalam keadaan yang susah...
Pelbagai idea yang diutarakan. Seperti boikot barangan Israel, kutip dana, dan pelbagai idea yang menjurus kepada usaha jangka panjang dan pendek.

Dalam ramai2 yg membincangkan mengenai hal ni, ade yg mengutarakan.
Mampukah kita nak boikot barangn Israel ni.
Ade yang kate susah n etc2..
Bagi aku, belum cuba belum tau. Di pasaran negara Malaysia pun penuh dgn barang2
yang company tersebut support Israel. Memang kebnyakan barang yang kita pakai seharian datang dari company2 tersebut.
Tapi sekarang terdapat jugak barang alternative lain yang boleh kita pakai...
Aku t'igt masa dulu, kat badar kat sekolah aku anjur kempen boikot barang Israel,
pada satu mase tu, kami semua dpat tahu yg Coke dah tak laku kay koop sekolah kami.
So, kalo kita ade kesedaran dan usaha mesti kita boleh lakukan...
Bende ni kita bole buat slow2...Dulu aku buat dan aku lupa pasal bende ni kejap kerana kelalaian aku..Sekarang aku nak mula balik...
Ade ustaz/ustazah cakap kalo kita tak mampu nak buat perkara yang besar2,
janji dalam hati kita tak meredhai ape yang dilakukan oleh Israel ke atas muslim Palestin dan mendoakan supaya hidup mereka dipermudahkan dari seksaan...

Semoga kita sama2 mendoakan kesejahteraan semua muslim di Palestin dan juga semua muslim di dunia ni yang teraniaya oleh kafir laknatullah...

Ni ade laman web yang bole dilawati untuk maklumat tambahan:
Fatwas on the Boycott Israel
Boycott Israel Campaign (list barangan support Israel)

No comments:

Related Posts with Thumbnails