Sunday, October 26, 2008

Cita-cita @ angan-angan??

Dikala dalam kesibukan aku menelaah,
aku mengelamun sekejap...
dalam lamunan, aku t'ingat di masa aku sekolah rendah,
ada borang biodata pelajar...
Sila nyatakan cita2 anda...Ada 3 tempat...
masa tu, cita2 aku adalah,
1.Scientist
2.Akauntan
3.tak ingat, kalo tak silap doctor..
tu la mase2 aku sekolah rendah...bile dah masuk sekolah menengah, still dlam cita2 yg
lebih kurang same...bile dah dlam form 4...
baru la didedahkan macam2 pekerjaan...
doctor la, engineer, architect, dan mcam2...sekolah lak wat hari kerjaya...
byak uni yg dtang, senior2 bgi ceramah dan macam2 lagi...
dan cita2 pon beralih arah...

then selesai spm, dah takde dah tnye sal nk jadi per,
tnye nak amik course pe lak, nak pergi uni mane...
dalam negare or luar negare dan lain2 faktor...
kebyakan berharap pada scholar...
mcam aku, apply jer mne2 selagi yg bole apply...
bile dah tibe mase, dpat la surat tawarann..
matrik la, ipta, ipts mane yg lepas interview dpat la scholar...
need to choose 1...
and I choose to be at Uniten...taking Electrical Power Engineering..

then, dah masuk uni...
datang la cita2 baru...
cita2 utk b'jaya...cita2 utk kerja kat syarikat best2...
Sime Darby, Petronas, Exxon, TNB, Schlumberger, UMW dan banyak lagi syarikat2 besar...
Sume orang harap die akan b'jaya satu hari nnti...
Rezeki takkan dtang b'golek..kite kene la study2...

Banyak mengarut lak aku nih...
Study x abih lagi, final 4 hari jer lagi...huhuhu...
sampai sini dulu...
Wish me luck for my final and pray 4 my success...
and also pray for our success...

4 comments:

bronzebell said...

haha.
pe salah ng berangan kejap?
err kejap ke?heh.
atleast psg target.
cool2 punya target.
sime darby.nmpk mcm nme comp. coklat.XD
better la dr ku.
"ayah akak nk keje hosp taiping!"
tkedu seketika si ayah....

bobchanz said...

hahahaha...
sime darby comp. choc...
dunia mane la ko dok ni...
punye la besar comp ni,
die mcam2 ader...
plantation, engine etc...
hospital taiping...
wau...
ckap la dgn ayah ko,
taiping jer pon...bkan sabah serawak...hahaha...

bronzebell said...

heh.tau laa pe tau sime darby.tp just nmpk cm nme choc.eyh xke?huu.

kalo kat sabah srwk lg best,
elaun lg tinggi.layan seyh.
ku bukan nk kejar pe pon kt semenanjung nih,haha.

bobchanz said...

huh...jgan...nnti parent ko lgi ssah hati...hehehe...
anak pompuan nih kene jage lebey sket...
hehehe....

Related Posts with Thumbnails