Wednesday, October 29, 2008

Ceritaku...

Minggu ini dan depan adalah minggu exam bagi aku dan Semua warga UNITEN
serta bagi kebnyakan IPTA dan IPTS kat Malaysia.

Dalam kesibukan minggu exam, banyak perkara lain yang dibincangkan.
Sem ni aku duduk dengan dua orang Chinese, yang memang aku dah kenal sejak
aku masuk kat UNITEN ni.So, sem ni aku serumah dengan diorang.
Sambil kitaorang makan atau sembang2, kadang2 diorang keluarkan isu2 b'kaitan agama Islam dan juga mengenai orang Melayu.
Banyak sebenarnye diorang tak tahu pasal kehidupan orang Islam.
Walaupun kebanyakan student kat UNITEN ni Islam, mereka bukannye menunjukkan Islam yang sepatutnye.Aku sendiri bukan seorang muslim yang begitu baik.
Disebabkan oleh itu, banyak jugak la yang diorang tak tahu dan tak paham pasal
undang2 dan hukum hakam dalam Islam.

Banyak soalan yang diorang pertanyakan..
Salah seorang dari house-mate aku tanye,
"awak tahu tak maksud azan tu?"
Then aku explain la sket, bagi la contoh satu maksud yang t'dapat dalam azan tu...
"kenapa PAS halang Abril dtang Malaysia, why diorang Siti pon diorang x suke etc..."
Then aku jwab la secara ringkas, konsert2 ni bole mendtangkn pe;bagai p'kara yg x elok utk org Islam, majoriti Malaysian is Islam.pasal penyanyi perempuan lak, adalah sebab aurat...suara wanita tu bahaya, bole menggoda lelaki etc...
walaupun jawapan aku ringkas, harap diorang bole paham la..

Banyak lagi soalan yang diorang pernah tanya kat aku
"curtain arak, x memabukkan, still x bole minum ke?"
"awak dah sembahyang ke belom?"
dan banyak lagi persoalan ditanyakan...
yela kadang diorang nampak budak2 muslim ni, buat mende x elok...

zaman sekrang memang banyak cabaranyer...
even orang Islam sendiri hidup lebih teruk dari ornag bukan Islam dan macam2 lagi la... sbgai contoh...
-malam2 laki ke pompuan ke gi clubbing, peluk2, 'minum' sampai pagi..
-budak pompuan sesetgh, pegi kelas pakai tudung cantik molek..
luar kelas, jumpa pakwe dah hilang dah tudung...
-ade gak yang sampai, weekend jumpe awek gi dating...
last2 end with diorang wat 'projek' walaupun kat dalam kereta..
kalo anak lot sket pegi la hotel...
-ader yg smpai xnak ngaku die seorang muslim n melayu dah...
nickname pon smpai dah tukar name bukan melayu...
padahal keturunan nye...masyaAllah...

yang aku bagi contoh kat atas tu, ialah dari orang2 yang aku sendiri kenal,
mereka sendiri yg cerita...dan diceritakan oleh orang tapi orang yg aku kenal gak...
aku bagi contoh tu, untuk pengjaran dan renungan kita b'same...
aku pon bukanya baik sangat...
tapi aku tau batas aku samapai mane...
aku b'harap sangat aku tak akan melencong ke jalan yg x diredhai Allah..
banyak lagi cter yang aku bole cterkan..
sume cter ni adalah dari orang sekeliling aku jer...
cube bayangkan bagaimana pula keadaan di luar...
semoga kita same2 diredhai oleh NYA...

No comments:

Related Posts with Thumbnails